Βοήθεια

Δημοσίευση θεμάτων, ψηφοφοριών και εκδηλώσεων

Εφ' όσον η δημοσίευση μηνυμάτων είναι ο βασικός σκοπός των φόρουμ, θ' αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές και τεχνικές που είναι διαθέσιμες. Αυτοί που είναι εξοικειωμένοι με προγράμματα φόρουμ, HTML ή γενικά με κώδικα bulletin board μπορεί να προτιμήσουν να προχωρήσουν κατευθείαν στις πληροφορίες για τον κώδικα Bulletin Board και τα φατσούλες.

Θα σας παρακαλέσουμε να σημειώσετε ότι, καθώς ένα φόρουμ με λογισμικό SMF μπορεί να έχει παραμετροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους διαχειριστές του, η παρουσία ενός χαρακτηριστικού σ' αυτή την τεκμηρίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι διαθέσιμο σε όλους του χρήστες και σε όλα τα φόρουμ.

 1. Βασικές αρχές δημοσίευσης
  1. Νέο θέμα
  2. Νέα ψηφοφορία
  3. Εισαγωγή εκδήλωσης στο Ημερολόγιο
  4. Απάντηση σε ένα θέμα ή μια ψηφοφορία
  5. Απάντηση με παράθεση
  6. Τροποποίηση ή διαγραφή μιας δημοσίευσης
 2. Βασικές επιλογές δημοσίευσης
  1. Εικονίδιο μηνύματος
  2. Bulletin Board Code
  3. Φατσούλες
 3. Ετικέτες (tags) και ένθεση (nesting) (για αρχαρίους)
 4. Πρόσθετες επιλογές
  1. Ειδοποίηση για απαντήσεις σε αυτό το θέμα.
  2. Επιστροφή στο θέμα μετά την αποστολή.
  3. Μη χρήση φατσούλων.
  4. Επισύναψη αρχείου

Βασικές αρχές δημοσίευσης

Νέο θέμα

Προχωρήστε στον πίνακα όπου θέλετε να δημοσιεύσετε και πατήστε το κουμπί Νέο θέμα (που βρίσκεται ως προεπιλόγη τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του πίνακα, όπως φαίνεται στην Εισαγωγή της Βοήθειας Χρήσης), το οποίο πρέπει να σας οδηγήσει στη σελίδα Δημιουργία νέου θέματος. Αν και αυτή παρουσιάζει έναν αριθμό επιλογών, οι δύο πιο σημαντικές είναι το πεδίο του Τίτλου και το κύριο πεδίο του Μηνύματος (δεν σημειώνεται έτσι αλλά είναι φανερό από το μέγεθος του). Εκεί λοιπόν δώστε τον τίτλο του θέματος και αρχίστε να πληκτρολογείτε (ή να επικολλάτε) το μήνυμα σας στν κύρια περιοχή κειμένου, σημειώνοντας ότι ένα μήνυμα όπου λείπει είτε ο τίτλος είτε ο κορμός δεν θα γίνει δεκτό για δημοσίευση, έως ότου υπάρξουν και τα δύο. Οταν είστε ευχαριστημένος με το μήνυμα απλού κειμένου μπορείτε να το δημοσιεύσετε με κλικ στο κουμπί Αποστολή ή και να δείτε πρώτα πως θα φαίνεται με κλικ στο κουμπί Προεπισκόπηση. Υπάρχουν όμως διαθέσιμες πολλές επιπλέον επιλογές για να κάνουν τα πράγματα λίγο πιο ενδιαφέροντα.

 • Μερικά φόρουμ δείχνουν το δέντρο πλοήγησης στην αρχή με οριζόντιο τρόπο που εξοικονομεί χώρο.
 • Μερικά φόρουμ μπορεί να έχουν ρυθμιστεί για να προσφέρουν ένα επιπλέον κουμπί Ορθογραφία δίπλα στις επιλογές Αποστολή και Προεπισκόπηση.

Νέα ψηφοφορία

Μια ψηφοφορία είναι ουσιαστικά ένα θέμα με τις πρόσθετες επιλογές μιας ερώτησης και της ψηφοφορίας. Αρχίζει με κλικ στο Νέα ψηφοφορία αντί για Νέο θέμα, όπως περιγράφεται παραπάνω. Για να δημοσιεύσετε μια ψηφοφορία είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε το πεδίο Ερώτηση και τουλάχιστον δύο από τα πεδία Επιλογή μαζί με τα πεδία Τίτλος και Μήνυμα που απαιτούνται σε ένα συνηθισμένο θέμα. Επιπλέον επιλογές που διαμορφώνουν για πόσες επιλογές μπορεί να ψηφίσει ο χρήστης, για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ψηφοφορία, εάν οι χρήστες μπορούν ν' αλλάξουν την ψήφο τους και τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να εμφανισθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι αυτεξήγητα.

Για να δημιουργήσετε περισσότερες από πέντε επιλογές σε μια ψηφοφορία, πατήστε το Προσθήκη επιλογής όσες φορές χρειάζεται.

Σημειώστε ότι μπορεί να είναι δυνατό σε μερικούς χρήστες και σε μερικά φόρουμ να προσθέσουν μια ψηφοφορία σε ένα υπάρχον θέμα.

Εισαγωγή εκδήλωσης στο Ημερολόγιο

Οπου έχει διαμορφωθεί αυτή η επιλογή (δεν είναι ενεργοποιημένη με την αρχική εγκατάσταση), μπορείτε να δημοσιεύσετε ένα γεγονός επιλέγοντας το Ημερολόγιο από το κύριο μενού και στη συνέχεια Εισαγωγή εκδήλωσης από τη σελίδα του ημερολογίου. Αυτό που βλέπετε τώρα είναι μια σελίδα Νέο θέμα με συμπληρωματικά πεδία για τον τίτλο της εκδήλωσης, την ημερομηνία και τον πίνακα όπου σκοπεύουμε ν' ανακοινωθεί, η οποία απλά θα προσθέσει την εκδήλωση σας στο ημερολόγιο και θα δημιουργήσει ένα σύνδεσμο που θα οδηγεί στη δημοσίευση σας σ' αυτό τον πίνακα.

Απάντηση σε ένα θέμα ή μια ψηφοφορία

Η απάντηση σε ένα θέμα ή ψηφοφορία είναι ουσιστικά το ίδιο όπως το νέο θέμα αλλά δεν είναι απαραίτητο να εισάγετε τίποτα στο πεδίο Τίτλος εκτός αν θέλτε ν' αλλάξετε ότι ήδη υπάρχει εκεί. Για να ψηφίσετε σε μια ψηφοφορία πρέπει απλά να επιλέξετε την ή τις επιλογές που προτιμάτε και να κάνετε κλικ στο (s) and click Αποστολή ψήφου.

Εάν η «Γρήγορη απάντηση» έχει ενεργοποιηθεί ένα πεδίο απλής απάντησης θα εμφανιστεί επίσης μετά τις δημοσιεύσεις αλλά θα πρέπει να πληκτρολογήσετε με το χέρι τον Bulletin Board Code σας και τα Φατσούλες αν αποφασίσετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Απάντηση με παράθεση

Για ν' απαντήσετε σε μια δημοσίευση με παράθεση μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στο κουμπί Παράθεση για τη σχετική δημοσίευση και να προσθέσετε το δικό σας μήνυμα στο παρατιθέμενο κείμενο ή να κάνετε κλικ στο κουμπί Απάντηση και στη συνέχεια Εισαγωγή παράθεσης από τη σχετική δημοσίευση στην «Περίληψη θέματος» που είναι από κάτω, σημειώστε όμως ότι:

 • Και οι δύο αυτές επιλογές προσθέτουν ένα σύνδεσμο στο αρχικό μήνυμα που δείχνει το όνομα του αποστολέα και την ημερομηνία και ώρα της δημοσίευσης ενώ η ετικέτα Bulletin Board Code quote απλά παραθέτει τη σχετική δημοσίευση χωρίς αυτή την επιπρόσθετη πληροφορία.
 • Επίσης μπορείτε να διατηρήσετε ή να προσθέσετε το χαρακτηριστικό «αποστολέας» ανεξάρητα από την πλήρη λειτουργία Παράθεση, όπως παρουσιάζεται παρακάτω, στην Αναφορά για τον κώδικα SMF Bulletin Board.

Τροποποίηση ή διαγραφή μιας δημοσίευσης

Για να τροποποιήσετε μια δημοσίευση πατήστε το κουμπί Τροποποίηση και κάνετε τις αλλαγές σας. Σημειώστε ότι τα περισσότερα φόρουμ είναι πιθανώς ρυθμισμένα να δείχνουν την ημερομηνία και ώρα της τελευταίας τροποποίησης αλλά ο ή διαχειριστές μπορεί επίσης να αφήνουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο πριν συμβεί αυτό.

Για να διαγράψετε μια δημοσίευση πατήστε το κουμπί Διαγραφή που ακολουθείται από ένα OK από το πλαίσιο Διαγραφή μηνύματος; που εμφανίζεται. Μερικά φόρουμ μπορεί ακόμα να επιτρέπουν να διαγράφετε θέματα ή ψηφοφορίες που έχετε αρχίσει αλλά τα κουμπιά γι' αυτό είναι στο κάτω κάτω μέρος της σελίδας.

Βασικές επιλογές δημοσίευσης


Εικονίδιο μηνύματος:
ΕντοναΠλάγιαΥπογραμμισμέναΣβησμένο|Λάμψη ΣκιάΚινούμενο|Προμορφοποιημένο κείμενο Αριστερή στοίχιση ΚεντραρισμένοΔεξιά στοίχιση|Οριζόντια διαχωριστική γραμμή|Μέγεθος γραμμάτωνΓραμματοσειρά
Εισαγωγή FlashΕισαγωγή εικόναςΕισαγωγή συνδέσμουΕισαγωγή email Εισαγωγή συνδέσμου FTP|Εισαγωγή πίνακαΕισαγωγή γραμμής πίνακαΕισαγωγή στήλης πίνακα|ΕκθέτηςΔείκτηςΓραφομηχανή| Εισαγωγή κώδικαΕισαγωγή παράθεσης|Εισαγωγή λίστας
Χαμόγελο Κλείσιμο ματιού Μεγάλο χαμόγελο Σαρκασμός Θυμός Λύπη Εκπληξη Ανεση Απορία Στριφογύρισμα ματιών Γλώσσα Ντροπή Σφραγισμένα χείλη Αναποφασιστικότητα Φιλί Κλάμα

Εικονίδιο μηνύματος

Αυτό το αναπτυσσόμενο μενού σάς επιτρέπει ν' αλλάξετε το βασικό εικονίδιο για τη γραμμή του τίτλου σε κάτι που ταιριάζζει με της διάθεση ή το σκοπό της δημοσίευσης σας.

Bulletin Board Code

Το Bulletin Board Code (ή BBC) είναι το βασικό εργαλείο για να διαμορφώσετε και να αλλάξετε την εμφάνιση της δημοσίευσής σας. Ενώ επηρεάζει το απλό κείμενο με παραπλήσιο τρόπο με τα εργαλεία διαμόρφωσης οποιουδήποτε επεξεργαστή κειμένου, το κύριο πεδίο Μήνυμα δεν συμπεριφέρεται με τρόπο WYSIWYG, έτσι πρέπει να προεπισκοπήσετε το μήνυμα σας εαν χρειάζεται να δείτε πώς θα φαίνεται όταν δημοσιευθεί.

Μια πλήρης αναφορά του κώδικα SMF Bulletin Board παρέχεται παρακάτω.

Φατσούλες

Αν και από τη φύση τους οι φατσούλες μπορεί να φαίνονται σαν καθαρή ιδιοτροπία, μπορεί επίσης να παίξουν ένα πολύτιμο ρόλο στη διασαφήνιση του γραπτού λόγου, με παρόμοιο τρόπο όπως ό χρωματισμός της φωνής ή και οι εκφράσεις του προσώπου διασαφηνίζουν τον προφορικό λόγο. Όπως τα περισσότερα λογισμικά για φόρουμ, το SMF διεθέτει μια βασική ομάδα από φατσούλες, οι οποίες μπορεί να προστεθούν στις δημοσιεύσεις με κλικ στα σχετικά εικονίδια ή με πληκτρολόγηση των σχετικών κωδικών. Μία επιλογή Μη χρήση φατσούλων είναι φυσικά διαθέσιμη για τις περιπτώσεις όπου δεν θέλετε οι συνδυασμοί των πληκτρολογούμενων χαρακτήρων, που φυσιολογικά θα εμφανίζονταν ως φατσούλες, να μετατραπούν στις αναμενόμενες εικόνες!

Μια πλήρης Αναφορά των SMF φατσούλων παρέχεται παρακάτω.

Ετικέτες (tags) και ένθεση (nesting) (για αρχαρίους)

Πριν προχωρήσουμε στον κατάλογο των κουμπιών BBC και της λειτουργίας τους, ας δούμε πως λειτουργούν υποθέτοντας ότι θέλουμε να δημοσιεύσουμε κάποιο κείμενο με έντονα γράμματα. Αν και μπορούμε ν' αρχίσουμε με κλικ στο κουμπί B (έντονα) και να πληκτρολογήσουμε το κείμενο μας ανάμεσα στις ετικέτες (tags) που δημιουργεί, είναι συχνά πιο πρακτικό να πληκτρολογήσουμε πρώτα το κείμενο, να το επιλέξουμε και μετά να κάνουμε κλικ στο κουμπί. Ετσι, πληκτρολογώντας «κείμενο», επιλέγοντας το, και κάνοντας κλικ στο κουμπί «B» θα πρέπει να δημιουργηθεί το «[b]κείμενο[/b]», το οποίο εμφανίζεται ως κείμενο όταν αποστέλλεται ή προεπισκοπείται. (Σημ.: Αυτό δεν δουλεύει στον Opera, ο οποίος εισάγει τις ετικέτες στο τέλος του μηνύματος.) Στη συνέχεια, επιλέγοντας το «[b]κείμενο[/b]» και κάνοντας κλικ στο κουμπί I (πλάγια) θα δημιουργηθεί το «[i][b]κείμενο[/b][/i]», το οποίο όχι μόνο εμφανίζεται ως κείμενο όταν αποστέλλεται ή γίνεται προεπισκόπησή του, αλλά μας εισαγάγει επίσης στην έννοια της ένθεσης, το οποίο σημαίνει ότι κάθε νέο σετ από ετικέτες σε μια περίπτωση σαν αυτή θα πρέπει να θεωρείται ως ένα νέο πλαίσιο που περιέχει και το αρχικό κείμενο και όποιες ετικέτες έχουν εισαχθεί σ' αυτό.

Σημειώστε ότι οι ετικέτες BBC μπορεί επίσης να πληκτρολογηθούν και να διασκευαστούν άμεσα αντί με κλικ στα κουμπιά.

Πρόσθετες επιλογές

Οι παρακάτω επιλογές μπορεί να εμφανίζονται προεπιλεγμένες σε μερικά φόρουμ σε άλλα όμως να περιέχονται μέσα σε ένα συμπτυσσόμενο πίνακα (κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο με το βέλος):


+ Πρόσθετες επιλογές...
 Ειδοποίηση για απαντήσεις σε αυτό το θέμα.
 Επιστροφή στο θέμα μετά την αποστολή.
 Μη χρήση φατσούλων.
Επισύναψη αρχείου:

Επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος συνημμένου: 128 KB

Συντομεύσεις: Alt+s για αποστολή, Alt+p για προεπισκόπηση


Ειδοποίηση για απαντήσεις σε αυτό το θέμα

Επιλέξτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με email για απαντήσεις που δημοσιεύονται σε αυτό το θέμα.

Επιστροφή στο θέμα μετά την αποστολή

Επιλέξτε για να επιστρέψετε στο θέμα (αντί για τον πίνακα των μηνυμάτων) μετά την αποστολή (ΣΗΜ. μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε αυτή τη συμπεριφορά σαν προτίμηση από το προφίλ σας).

Μη χρήση φατσούλων

Επιλέξτε για να εμποδίσετε ορισμένους συνδυασμούς χαρακτήρων στη δημοσίευση σας από το να ερμηνευθούν και να αποδοθούν σαν φατσούλες.

Επισύναψη αρχείου

Αυτό το χαρακτηριστικό, εάν έχει ενεργοποιηθεί, σας επιτρέπει να επισυνάψετε αρχεία με τη δημοσίευσή σας, με τρόπο παρόμοιο με τα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης email. Ετσι, πρέπει απλά ν' αναζητήσετε τα σχετικά αρχεία στον υπολογιστή σας πριν κάνετε κλικ στο Αποστολή. Μπορείτε να διαγράψετε τα συνημμένα αρχεία ή να προσθέσετε περισσότερα τροποποιώντας τη δημοσίευση σας αλλά σας παρακαλούμε να σημειώστε ότι:

 • Οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων και τα μεγέθη έχουν ρυθμιστεί από τον ή τους διαχειριστές του φόρουμ.
 • Αν και τα περισσότερα φόρουμ είναι πιθανόν να έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να εμφανίζουν τις συνημμένες εικόνες σαν μέρος της δημοσίευσης, δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν στην προεπισκόπηση. Πρέπει λοιπόν ν' αναζητάτε και να επισυνάπτετε τα αρχεία σας μόλις πριν την αποστολή του μηνύματός σας.